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QUESTION
Are employers required to issue vacation time statements? I know there are
requirements about the information that has to be recorded about vacation time taken
and available, but is it required by law to issue an official statement every year or
can this information be simply available at employees’ request?

Thanks

— Ontario company

[learn_more caption=”Answer” ]

You must provide written vacation statements to employees if they request them in
writing.

EXPLANATION

Required Vacation Statements

(Section 41.1 of) of the Ontario Employment Standards Act gives employees the right
to make a written request for two types of vacation statements:
1. After the end of a vacation entitlement year, a written statement listing the
vacation information the employer is required to keep (under Section 15.1(2) of the
ESA); and

2. After the end of a stub period, a written statement setting out the Section
15.1(2) information.

Information Vacation Statements Must List

I realize that you know what information you’re required to keep but I’ll list it for
any readers who aren’t familiar with the requirements:
• Vacation time earned since the start of employment but not taken before the start
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of the vacation entitlement year;
• Vacation time earned during the vacation entitlement year;
• Vacation time taken during the vacation entitlement year;
• Vacation time earned since the start of employment but not taken as of the end of
the vacation entitlement year;
• Vacation pay paid during vacation entitlement year;
• Amount of wages used to calculate vacation pay and period of time to which those
wages relate; and
• If the employer establishes an alternative vacation entitlement year, the
additional information required under Section 15.1(3).

When Statement Must Be Provided

To repeat, you only need to provide these statements if employees request them in
writing. If you do get a request, you must furnish the statement no later than seven
days after the request is made or the first pay day after the request, whichever is
later. If the request is made during the vacation entitlement year or stub period to
which the info relates, you have seven days after the start of the next vacation
entitlement year or first vacation entitlement year, as the case may be or first pay
day of the next vacation entitlement year or first vacation entitlement year,
whichever is later.

You also don’t have to employees a statement more than once per vacation entitlement
year or stub period.

*****
I hope this helps.
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