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QUESTION

Are federally regulated companies required to pay wages to employees who are taking
training courses as a part of their job, i.e., safety related courses?

— Manitoba-based oilfield trucking company
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No, at least not under federal OHS laws.

EXPLANATION

Employee Training: Federal OHS laws require employers to   “provide, in the
prescribed manner, each employee” with the training necessary to ensure their health
and safety at work (Canada Labour Code, Sec. 125(1)(q)). The OHS Regulations fill in
the details, i.e., “prescribe” what training is required for different hazards like
hazardous chemicals and operations, e.g., confined space entry. But unlike some
provinces, e.g., Ontario, the Regulations don’t mandate any specific courses (other
than for first aid) let alone specify that employers must pay employees their wages
for taking these courses.

Training of Safety Committee Members/Representatives: Sec. 125(1)(z.01) of the Code
also requires employers to ensure that safety committee members and representatives 
get the “prescribed” health and safety training set out, i.e., “prescribed” in
Section  14 of the Policy Committees, Work Place Committees and Health and Safety
Representative Regulations. But once more, neither the Code nor the Regulations don’t
specify any course or require employers to pay the employee for taking it.

Although the Code (Sec. 136(11)) does require employers to pay
members/representatives their wages for attending meetings or performing their other
duties, including travel, it doesn’t list attending training courses as one of these
duties.
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Final Caveat: Even though the federal OHS laws don’t require it, you do have to pay
employees for attending safety training if the employee’s contract or collective
agreement says you must.

*****

I hope this helps.
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